A szénnel való tüzelés sajnos kosszal jár

Szénnel való tüzelés

A téli tüzelőanyagok beszerzése számos háztartás számára komoly erőfeszítéseket igényel. Aki az otthona fűtését a méltán népszerű vegyes tüzelésű kazán segítségével oldja meg, ott nagy mennyiségű tűzifára és szénre van szükség. Aki a szénnel való tüzelés mellett dönt, tisztába kell lennie néhány szabállyal. A szén önmagában nem elegendő a hatékony tüzeléshez; és ez fokozottan igaz télvíz idején. A szén magas hőfokon gyulladó anyag, ezért mindenképpen szükség van egy olyan hő leadó közegre, amely képes a szenet meggyújtani.

Erre kiváló választás a tűzifa, amely egyszerre rendelkezik kiváló fűtőértékkel, könnyen gyullad és képes a szénnel való tüzelés megalapozására. A szén remek fűtőértékkel rendelkezik és ezt hosszú távon adja le, órákig képes parázslani, ezzel hőt termelni. A modern vegyes tüzelésű kazánok egyre nagyobb hatékonysággal használják fel a szénnel való tüzelés adta lehetőségeket. Van azonban hátránya is a dolognak, hiszen ellentétben a fával, a szén sok hamut és kormot termel, amit rendszeresen takarítani kell a kazán és a füstcsövek belsejéből. Ez eléggé hálátlan feladat.

Ha a téli tüzelő vásárlás előtt áll, érdemes alaposan szétnézni a piacon, mert a szállítási költségek ellenére is lehet, hogy érdemesebb inkább messziről hozatni a szenet, mintsem megvásárolni a legközelebbi forgalmazótól magasabb áron. A szén brikett árak sok esetben eltérnek egymástól országrészenként, valamint adott esetben, és ez a legfontosabb, más és más fűtőértékkel rendelkeznek. Mivel szénvásárláskor igazából fűtőértéket vásárolunk, érdemes alaposan felmérni az adott fűtőanyag ár-érték arányát.

A szén brikett árak is a fűtőértéknek megfelelően alakulnak, viszont egyáltalán nem biztos, hogy adott mennyiségű jó minőségű szén több fűtőértékkel rendelkezik, mint egy olcsóbb szénfajta, nagyobb mennyiség esetén. Látogasson el a matrabrikett.hu weboldalra, ahol teljes körű tájékoztatást talál az adott szénfajták áráról és azok fűtőértékéről! Ezek figyelembevételével hamar kiderül, hogy a barna szén brikett árak jelentik a legjobb ár-érték arányt.