Az élelmi rost szerepe az egészségre nézve.

Szponzorált tartalom

rost

rost

Több helyről is hallhatjuk, hogy az egészséges táplálkozás milyen fontos. Ebben van is jócskán igazság, hiszen ha nem figyelünk oda huzamosabb ideig a kiegyensúlyozott táplálkozásra, akkor nem csak az elhízás veszélye fenyeget, hanem egyúttal megvonjuk a szervezetet az olyan hasznos anyagoktól, amelyekre szüksége van a megfelelő működéshez, a betegségek ellen való védekezéshez.

Az tény, hogy a különböző rost anyagok szinte csak áthaladnak az emésztőrendszeren, de emiatt ne gondoljuk azt, hogy nincs lényeges szerepük! Nagyonis hasznosak ettől függetlenül, hiszen hozzájárulnak a megfelelő emésztéshez, a méregtelenítésben is szerepet vállal. Bár megemészteni nem tudjuk, mégis több okból kifolyólag hasznosak számunkra.

A megfelelő testzsír arány nem csak hiúság kérdése, mivel az elhízás komoly egészségügyi problémákat von magával. A fogyáshoz is használható az élelmi rost, hisz bélmozgás fokozó hatásokkal rendelkezik. Mivel többféle rostot ismerünk, ezért azt is érdemes alaposabban megnézni, hogy melyik miként szolgálja az érdekeinket.

Létezik vízben oldatlan és vízoldékony rost is, és míg előbbi felszívja a vizet, addig a másik stabilan tartja a vércukor szintet. Bélmozgás serkentő hatások könyvelhetők el azok rostok mellett, amelyek nem képesek oldódni, ezek egyúttal szinte radírozzák a bélfalat, tehát béltisztító hatásokkal is rendelkeznek! Prebiotikus hatásai vannak a vízoldékony rostoknak, amelyek ezzel együtt támogatják az immunrendszert.

Az lehet, hogy aki egészségesen, rostban gazdagon táplálkozik, annak fel sem tűnnek ezek az előnyös hatások, de az biztos, hogy aki nem, annak egyből. A székrekedés ugyanis az egyik legfőbb probléma, ami megjelenik a megfelelő rost bevitel hiányától. Ezzel együtt pedig megindul a lánc és jelentkezhet aranyér is az erőlködéstől.