Egy igazán impozáns műszaki és gépészeti megoldásokkal büszkélkedő ház titkai.

Szponzorált tartalom

e-tanúsítás

e-tanúsítás

Egy közeli ismerősöm családi ház igen jó minősítést ért el, amikor évekkel ezelőtt a használatbavételi engedélyt követően elkészítették rá az e-tanúsítást is. Ez a dokumentum tette gyakorlatilag érvényessé az engedélyt, ami enélkül nem lett volna teljes értékű a jogszabály szerint. Az e-tanusitas.eu végezte ezt a feladatot, ők gyűjtötték össze, mérték fel személyesen és összegezték a háznak és felszereltségének adatait.

Kíváncsi voltam, mi mindenen múlik, hogy ilyen remekül szerepelt az új ház ezen a vizsgán. Az ismerősöm készségesen megosztott minden technikai és műszaki részletet. Néhányat szájtátva hallgattam, hiszen számomra teljesen új gépészeti megoldásokról is mesélt. Nagy körvonalakban tájékozódtam az e-tanusitas.eu erről szóló aloldalán is, ami hasznos segítséget nyújt az érdeklődők számára.

Kezdjük az épület külsejével! Minél korszerűbb és minél vastagabb a hőszigetelés a falakon és a fűtetlen terek felé eső födémeken, annál jobban fog teljesíteni az épület az e-tanúsítás során. A szóban forgó családi ház nem kevesebb mint 15 centiméternyi kőzetgyapot borítást kapott, ráadásul maga a főfal tégla is 36 centi vastagságú. Ez is jóval több, mint a szokványos 30 cm. A padlásfödémet is hasonlóan alaposan ellátták. Az ablakok és erkélyajtók műanyagprofilja is remek szerkezetű, a hőmegtartás szempontjából kitűnően kialakított. A lényeg viszont az üvegfelület: háromrétegű, a közökben nemesgázzal kitöltött konstrukció biztosítja a hőáteresztés minimalizálását.

Az energiahatékonyság fontos tényezője a fűtési rendszer felépítése. Ennek a háznak nemcsak a fűtéséért, de a hűtéséért is hőszivattyús szerkezet a felelős. Annak is egy olyan típusa, mely a leghatékonyabbként ismert: a talaj geotermikus energiáját felhasználó módozat. Ritkán választják ezt a megoldást, mert közel 100 méterre a felszín alá kell lefúrni a földszondás csövekkel, amihez bányahatósági engedély és kivitelezés szükséges. Ez pedig igen költséges mulatság, ami viszont a sokévi használat során bizonyosan megtérül. Ugyanez a rendszer készíti a használati meleg vizet is a háztartás számára. Mind a fűtéshez, mind a meleg víz vételhez használt meleg vizet a puffer tartályban tárolt forró vízen átvezető csöveken keresztül irányítják a helyére. A lakás nagy részében padlófűtés fut a szerelőbetonban, a burkolat alatt. Ez ideális módszer a hőszivattyús gépészeti konstrukcióhoz. A fűtés a fali radiátorokkal együtt válik teljessé. Annak érdekében, hogy alacsony hőtartományban és hőlépcsővel történjen a hőleadás, a szokványosnál lényegesen nagyobb teljesítményű, azaz fűtőfelületű radiátorokat kellett alkalmazni. Az e-tanúsítás elkészítésekor ezeket is részletesen megvizsgálták.

Az e-tanusitas.eu a telepített napelemes rendszert is természetesen figyelembe vette a műszaki felmérés folyamán. A tágas tetőfelületen sok-sok hatékony monokristályos panelnak helyet találtak. Ráadásul a tető 45 fokos dőlésszöge és délnyugati fekvése tökéletesnek bizonyult a napelemek számára, melyek így napsütéses nyári napokon névleges teljesítményüknek majdnem teljes egészét képesek előállítani. A közel 10 kW összteljesítmény egy soktagú családhatalmas házát is képes ellátni. Szerencsére még időben tudtak szaldó elszámolással csatlakozni az elektromos hálózathoz, amivel kiegyensúlyozható az évszakonkénti teljesítményingadozás.

Mindezek figyelembe vételével már érthető, ennyi extrával miért is kapott ilyen kitűnő besorolást az új ingatlan. Hála az e-tanusitas.eu szakértelmének, mindez precízen be is került az e-tanúsításba, hogy a következő 10 évben bizonyíthassa a műszaki felszereltség tökéletességét.